Siirry suoraan sisältöön
Home » Ajankohtaista » Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jatkotoimenpiteet Saamelaiskäräjien täyskokouksessa ensi viikolla

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jatkotoimenpiteet Saamelaiskäräjien täyskokouksessa ensi viikolla

Valtioneuvoston kanslia tiedotti viime viikolla, että valtio on edelleen hyvin sitoutunut Saamelaisten totuus- ja sovintokomission työhön ja pitää aloitettua prosessia erittäin tärkeänä ja historiallisesti merkittävänä.

Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi kommentoi Saamelaisten totuus- ja sovintokomission työtä.

– Toivon, että komissio pääsee jatkamaan tärkeää työtään mahdollisimman pian alkuvaikeuksista huolimatta. Valtion puolella komission työhön ollaan sitoutuneita ja prosessi nähdään ainutlaatuisen tärkeänä, valtiosihteeri Henrik Haapajärvi sanoo. 

Valtioneuvoston kanslia tiedottaa, että valtion puolella on halua ratkaista komission aika- ja resurssikysymyksiä sekä muita esille nousseita huolia yhdessä kaikkien osapuolien kanssa ja että resurssien riittävyydestä huolehtiminen nähdään tärkeänä.  Täältä voit lukea tarkemmin valtioneuvoston kanslian tiedotteesta.

Komission puheenjohtajana tällä hetkellä toimivan Hannele Pokan mukaan komission alkuvaikeudet ovat ymmärrettäviä. 

– Alusta asti on ollut selvää, ettei Saamelaisten totuus- ja sovintokomission työ tule olemaan helppoa. Vaikeuksia ja kriisejä voi syntyä, kuten on viime aikoina nähty. Se jo itsessään osoittaa, että totuus- ja sovintotyölle on tarvetta, Hannele Pokka toteaa.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio jatkaa tällä hetkellä taustavalmisteluja kolmen komissaarin ja kolmen suunnittelijan kokoonpanolla, kunnes kysymykset komission jatkosta ja mahdollisista uusista komissaareista saadaan asettajatahojen kanssa selvitettyä.

– Komission jatko on nimittäjien; valtioneuvoston, saamelaiskäräjien ja kolttien kyläkokouksen käsissä. Oli hyvä kuulla, että valtioneuvosto on sitoutunut komission työhön. Nyt odotamme Saamelaiskäräjien arviota, Pokka jatkaa.

Saamelaiskäräjien hallitus vie komission jatkosta päättämisen Saamelaiskäräjien täyskokouksen päätettäväksi

Saamelaiskäräjien hallitus on viime viikolla kokouksessaan päättänyt, että se vie totuus- ja sovintokomission jatkotoimenpiteistä päättämisen täyskokouksen käsittelyyn.

Saamelaiskäräjien hallitus päätti viedä täyskokoukseen myös uusien komissaarien valinnan eronneiden komissaarien tilalle ja tarvittaessa päätöksen muista toimenpiteistä prosessin jatkoa ajatellen. Samalla hallitus päätti kutsua kaikki viisi alunperin nimettyä komissaaria ja komission sihteeristön kuultavaksi täyskokoukseen. Voit lukea saamelaiskäräjien tiedotteen täältä.

Saamelaiskäräjien seuraava täyskokous pidetään Inarissa 23.6.2022.