Siirry suoraan sisältöön
Home » Ajankohtaista » Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio tapaa Donald Laverduren Inarissa

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio tapaa Donald Laverduren Inarissa

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio osallistuu tämän vuoden Skábmagovat -alkuperäiskansojen elokuvafestivaaliin Inarissa tulevana viikonloppuna 26.-28.1. Komissio on mukana järjestämässä perjantain 27.1. Sápmi II -näytöksen jälkeen totuus- ja sovintoprosesseihin liittyvää paneelikeskustelua, jonka pääpuhujana on Donald (Del) Laverdure. Komission sihteeristö esittelee toimintaansa Sajoksen aulassa torstain avajaisista alkaen lauantai-iltaan asti.

Laverdure toimi apulaissisäministerinä Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman hallinnossa ja oli hallinnon korkeimmassa asemassa ollut alkuperäiskansan edustaja. Laverdure on sittemmin kouluttautunut terapeutiksi ja toimii myös parantajana Crow -kansan parissa.

Skábmagovat -elokuvafestivaalien ensi-illassa nähdään inarilaisen Ritva Torikan elokuvia, joista ”Out of Darkness into Light” käsittelee rinnakkain alaskalaisten ja saamelaisten totuus- ja sovintoprosesseja. Sápmi I näytös järjestetään Siidassa klo 15, johon liittyvä paneelikeskustelu Sajoksen parlamenttisali Soljussa klo 16.30 alkaen.

Paneelin pääpuhujana on Donald (Del) Laverdure. Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiosta paneelikeskusteluun osallistuvat komissaarit Irja Jefremoff ja Heikki Paltto sekä pääsihteeri Ulla Aikio-Puoskari. Lisäksi keskusteluun osallistuu komission valmisteluvaiheissa keskeisesti mukana ollut Tiina Sanila-Aikio ja saamelaisten psykososiaalisen tuen yksikön työntekijä Lahja Eriksen.

Paneelikeskustelu järjestetään yhteistyössä Antti Pentikäisen kanssa, joka toimi aikoinaan Saamen totuus- ja sovintokomission käynnistämisen tukena riippumattomana neuvonantajana. Pentikäinen johtaa nyt Yhdysvalloissa totuus- ja sovintoprosessien kehittämiseen keskittyvää keskusta. 

Komissaarit ja komission työntekijät osallistuvat myös muihin elokuvanäytöksiin. Komissiolla on paikan päällä Sajoksessa esittelypiste, josta saa tietoa komission tehtävistä ja tulevasta toiminnasta. Tervetuloa keskustelemaan!

Lisätietoja:

Ulla Aikio-Puoskari, +358 50 431 9952

Inari Alanko, +358 50 478 4450 

Aslak Uula Länsman, +358 50 479 2204 

Mervi Semenoff, +358 50 448 3217