Siirry suoraan sisältöön
Home » Ajankohtaista » Ulla Aikio-Puoskari nimitetty totuus- ja sovintokomission pääsihteeriksi

Ulla Aikio-Puoskari nimitetty totuus- ja sovintokomission pääsihteeriksi

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission pääsihteeriksi on 23.11.2022 nimitetty yhteiskuntatieteiden maisteri ja pitkäaikaisesti saamelaiskäräjien koulutussihteerinä toiminut Ulla Aikio-Puoskari. Aikio-Puoskarin on määrä aloittaa pääsihteerin tehtävässä vuoden 2023 alussa.

Ulla Aikio-Puoskari on toiminut saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalitoimiston toimistopäällikkönä ja toimiston esihenkilönä. Uransa aikana Aikio-Puoskari on myös työskennellyt lukuisissa eri opetus- ja kulttuuriministeriön asettamissa työryhmissä ja toimikunnissa, sekä määräaikaisissa tutkijan tehtävissä. Tutkijana hänen erityisalaansa ovat saamelaisten kielelliset ihmisoikeudet opetuksessa.

Aikio-Puoskari aloittaa pääsihteerinä tilanteessa, jossa saamelaisasiat ovat esillä kaikkialla.

”On erittäin hyvä, että komissio pystyy nyt jatkamaan työtään. Keskusteluilmapiiri sosiaalisessa mediassa, julkisuudessa ja jopa eduskunnassa on tällä hetkellä raakaa. Komission työlle on huutava tarve,” sanoo Aikio-Puoskari.

”Julkisuudessa on liikkeellä paljon väärää tietoa ja saamelaisvastaisuutta. Monet saamelaiset, erityisesti nuoret, ovat ahdistuneita tilanteesta. Sen takia koen uuden tehtävän hyvin vastuulliseksi ja tärkeäksi. Toivon, ettei saamelaiskäräjälaista ja sen eduskuntakäsittelystä tule uutta lenkkiä saamelaisten historiassa kokeman syrjintä- ja sulauttamispolitiikan ketjuun. Itsemääräämisoikeus on alkuperäiskansalle kuuluvista ihmisoikeuksista kaikkein tärkein. ”

”Tulen tekemään parhaani, että eri puolilla maata asuvat ja eri ikäiset saamelaiset ja saamelaisryhmät tulisivat kuulluiksi ja myös ymmärretyiksi. Suomalaisessa yhteiskunnassa on aika vähän ymmärrystä saamelaisyhteisön nykypäivästä, saamen kielten ja kulttuurin tilanteesta, saamelaiselinkeinoista ja kulttuurin erityispiirteistä. Näen yhdeksi komission tehtäväksi myös tiedon lisäämisen.”

Komission puheenjohtaja Hannele Pokka on tyytyväinen Aikio-Puoskarin valintaan. ”Hienoa, että komissiolla on taas pääsihteeri. Edessä on tiivis työrupeama kuulemisten järjestämisessä.”