Siirry suoraan sisältöön

Tälle sivulle on koottu linkkejä ja tietoja elokuvista ja videoista, jotka käsittelevät komission työssä tärkeitä aiheita

Ruoktojohka – Home River

Scott Thorntonin ja Kati Eriksenin ohjaama elokuva, joka kertoo kolmen saamelaisnaisen, Katin, Ánnen ja Heidin taistelusta Tenojoen kalastusoikeuksien puolesta valtiota vastaan, pitääkseen kulttuurinsa elossa.

Máhccan – Kotiinpaluu – elokuva sijoittuu murroksessa olevaan museomaailmaan

Suomen Kansallismuseon saamelaisesineet ovat palaamassa kotiin Saamenmaalle samaan aikaan kun saamelaisten pyhät rummut ovat edelleen vankina museoiden kellareissa ympäri Eurooppaa. Ohjaaja Suvi West vie katsojan museomaailman kulisseihin pohtimaan esineiden henkeä, kansojen eriarvoisuutta ja museoiden kolonialistista taakkaa.
Ohjaus: Suvi West / Anssi Kömi

Nyt katsottavissa YLE areenassa!

Je’vida

Maailman ensimmäinen koltansaamenkielinen koko illan elokuva, Katja Gauriloffin ohjaama Jévida, on maagisen kaunis mustavalkoinen teos sukupolvista pakkosuomalaistamisen seurausten ristitulessa. Mitä kerrottavaa jää jäljelle, jos ihminen on pakotettu luopumaan omasta identiteetistään?Ohjaus: Katja Gauriloff

Elokuvan ensi-ilta 22.9.2023
Katso elokuvan traileri täältä

Eatnameamet – Hiljainen taistelumme -elokuva on saamelaisten kollektiivinen hätähuuto

Elokuva on syntynyt henkilökohtaisesta kokemuksesta elää saamelaisena tässä maassa.
Ohjaus: Doavtter-Piera Suvi Máret / Suvi West

Katso traileri/elokuva täältä (elokuva on maksumuurin takana).

SEAVDNJADASAS ČUVGII – OUT OF THE DARK INTO THE LIGHT – PIMEÄSTÄ VALOON

Ritva Torikan ohjaama dokumenttielokuva käsittelee Alaskan alkuperäiskansojen ja saamelaisten parissa käynnistettyjä totuus- ja sovintoprosesseja. 

Katso elokuva täältä