Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle on valmistunut uusi selvitys inarinsaamelaisesta kulttuurista. Tutkija Kaisu Nikulan laatima Inarinsaamelaiset ja inarinsaamelaisen kulttuurin elinvoima -erillisselvitys kokoaa yhteen kirjallisuudessa ja muissa lähteissä hajallaan olevaa tietoa inarinsaamelaisten historiasta ja kulttuurista, tarjoten kattavan katsauksen erityislaatuisen yhteisön vaiheisiin ja perinteisiin.
Selvityksessä käsitellään inarinsaamelaisten historiaa aina varhaisesta asutuksesta nykypäivään saakka sekä tarkastellaan kulttuuria muun muassa sukujen, perinteisten elinkeinojen, ruoan, kansanperinteen ja kielen näkökulmista.
Inarinsaamelaiset ovat Suomen saamelainen kansanryhmä, jolla on oma kieli sekä perinteinen kulttuuri. Inarijärven ympäristössä perinteisesti asuneet inarinsaamelaiset ovat alueensa ensimmäisiä tunnettuja asukkaita.
- Selvitys antaa inarinsaamelaisille ja muille lukijoille selkeän käsityksen kansan historiasta ja sen erityislaatuisesta etnisyydestä, tutkija Kaisu Nikula kirjoittaa.
Selvitys: Paras tunnustus olisi kulttuurin elpymisen tukitoimien kehittäminen
Nikula analysoi selvityksessään myös tapahtumia, jotka ovat ajan saatossa vaikuttaneet inarinsaamelaisen kulttuurin elinvoimaisuuteen. Nikulan mukaan suomalaisten, muiden saamelaisryhmien sekä valtion instituutioiden saapuminen inarinsaamelaisten alueelle on vaikuttanut kielteisesti yhteisön perinteisiin elinkeinoihin ja esimerkiksi kielen asemaan. Toisaalta inarinsaamelaisten 1990-luvulla aloittama revitalisaatiotyö on pelastanut inarinsaamen kielen, ja inarinsaamelaiset ovat hyötyneet saamelaiskulttuurin yleisestä esiin noususta.
Nikula ehdottaa selvityksessään inarinsaamelaisten aseman ja elinvoiman turvaamiseksi sekä tarpeellisia toimenpiteitä, jatkotutkimuksen aiheita että teemoja, joihin Saamelaisten totuus- ja sovintokomission olisi tärkeää kiinnittää huomiota työssään. Hän muistuttaa, että vaikka inarinsaamelainen yhteisö on sinnikkäästi edistänyt kulttuurinsa elpymistä, se tarvitsee tukitoimia myös ulkopuolelta.
Julkaisutilaisuus Sajoksessa ja Zoom-yhteydellä pe 1.11. klo 9–12
Selvityksen kaikille avoin julkaisutilaisuus pidetään Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa perjantaina 1. marraskuuta klo 9–12. Tilaisuuteen voi osallistua myös Zoom-etäyhteyden kautta tästä linkistä. Striimaus tallennetaan.
Tilaisuudessa tutkija Kaisu Nikula esittelee selvityksensä keskeisiä havaintoja. Esityksen jälkeen nähdään ohjaaja Jukka Vuorela-Morottajan dokumenttielokuva Isoisäni kieli – Äijih kielâ. Tilaisuutta striimissä seuraavat saavat linkin, josta elokuva on katsottavissa myös etäyhteyksin.
Selvityksen aiheisiin syvennytään lisää paneelikeskustelussa, johon osallistuvat Nikulan lisäksi inarinsaamen edistäjä ja Helsingin yliopiston kunniatohtori Matti Morottaja, inarinsaamen opettaja ja muusikko Anna Morottaja, dokumentin päähenkilö Ulpu Mattus-Kumpunen sekä Saamelaiskäräjien jäsen Inka Musta. Myös yleisö voi esittää kysymyksiä. Tilaisuus on saamen- ja suomenkielinen, ja paikalla on tarjolla tulkkaus.
Lämpimästi tervetuloa!
Selvitys on luettavissa verkossa pe 1.11. klo 8 lähtien:
- Suomeksi: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-502-3
- Inarinsaameksi: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-514-6
Selvitys on osa Saamelaisten totuus- ja sovintokomission erillisselvitysten sarjaa. Komission tehtävänä on selvittää saamelaisten kokemaa syrjintää ja assimilaatiota sekä tuoda esiin keinoja sovinnon rakentamiseksi alkuperäiskansa saamelaisten ja Suomen valtion välillä. Tiedot komissiolle valmistelluista selvityksistä löytyvät verkkosivuilta https://sdtsk.fi/julkaisut/.