Siirry suoraan sisältöön
Home » Ajankohtaista » Saamelaismuseo Siida ja Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio Vuotsossa 10.8.2024

Saamelaismuseo Siida ja Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio Vuotsossa 10.8.2024

Saamelaismuseo Siida ja Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio esittelevät yhdessä toimintaansa Vuotson markkinoilla lauantaina 10.8.2024. Komissio on tavattavissa markkinaviikolla jo torstaina ja perjantaina 8.-9.8. Mokta –tuvalla, jonne kyläläiset ovat tervetulleita kahvistelemaan ja kuultaviksi.

Kuvassa Sodankylän Rieston kylästä kotoisin oleva komsio vuodelta 1897, tekijä Matti Ponku, kerääjä lääninmaanmittari Knut H. Lindh. Saamelaismuseo Siidan kokoelma.

Finna ja VISA – mitä ne ovat?

Saamelaismuseo kutsuu tutustumaan museon kokoelmatyöhön, pohjoissaamenkieliseen Finnaan ja nyt kesällä käynnistyvään Virtuaalinen Saamenmaa (VISA)- pilottihankkeeseen.

Saamelaismuseon Finnassa voit selata museon esinekokoelmia. Finna-palvelua kehitetään ja sinne lisätään aineistoja koko ajan. Tule tutustumaan Finnan käyttöön ja kertomaan mitä sinä haluaisit Finnasta jatkossa löytää.

VISA-pilottihankkeessa kehitetään museolle 3D-skannauksen toimintamalli, jota hyödynnetään museon kulttuuriympäristö- ja kokoelmayksikköjen tallennus-, yhteisö- ja näyttelytyössä. Hanke on yhteisölähtöinen ja siinä selvitetään yhteisön ajatuksia ja ehdotuksia saamelaisen kulttuuriperinnön digitaalista saatavuutta koskien, eritoten 3D:n hyödyntämisen näkökulmasta.

Hankkeessa tutkitaan ja testataan teknologian käyttöä käytännössä esimerkiksi esineiden ja kokonaisten kulttuuriympäristökohteiden osalta kestävästi yhteisön toiveita ja ajatuksia kuunnellen. Nyt pääset jo näkemään miltä ulkomuseomme tai esineet näyttävät skannattuina ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa.

Tule mukaan oppimaan ja kertomaan mielipiteesi!

Komission kuulemiset jatkuvat vielä hetken!

Komissio on tavattavissa ja vastaanottaa kuulemisia Sámi Sosterin Mokta -tuvalla torstaista 8.8. klo 12 lähtien perjantaihin 9.8. klo 18 asti. Tervetuloa kahvistelemaan ja keskustelemaan!

Eri-ikäisten ja eri puolilla maata asuvien saamelaisten kuuleminen on komission tärkein työvaihe, joka päättyy syksyllä. Tarkempi päättymispäivä ilmoitetaan komission verkkosivuilla https://sdtsk.fi/. Miten voin tulla kuultavaksi: https://sdtsk.fi/kuulemiset/.

Lisätietoja:
Pia Nikula, Saamelaismuseo Siida, 040 621 2663, pia.nikula@samimuseum.fi
Heli Aikio, komission sihteeristö, 050 476 7725, info@sdtsk.fi , heli.aikio@sdtsk.fi
Ulla Aikio-Puoskari, komission sihteeristö, 050 431 9952, ulla.aikio-puoskari@sdtsk.fi